Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 132 540 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Zdjęcia w galeriach.


Zamówienia

niedziela, 21 marca 2010 23:02
Przyjmuję zamówienia na kurczęta od drobiu z własnej hodowli.
Zainteresowanych proszę o kontakt od godzin 14.30 do 22.00 w dni powszednie, w soboty 24h na dobę a w niedzielę od 13.00 do 22.00 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Moje kury

niedziela, 21 marca 2010 22:58
Posiadam także w swojej hodowli kilka kur mieszańców.Niektóre są między rasowe , czyli mają geny po czysto rasowym drobiu ozdobnym. 
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Profilaktyka i choroby przepiórek

sobota, 20 marca 2010 22:51

Profilaktyka i choroby przepiórek

Przepiórki japońskie są ptakami całkowicie udomowionymi i uzależnionymi od człowieka, który powinien stwarzać optymalne warunki środowiskowe niezbędne do zachowania wysokiej zdrowotności i produkcyjności. Nieodpowiednie warunki środowiskowe i higieniczne oraz niedobory żywieniowe wpływają niekorzystnie na zdrowie tych ptaków i obniżają ich produkcyjność.

Przepiórki są wrażliwe na niedobory białka, składników mineralnych i witamin w paszy. 

  • zbyt mała zawartość białka powoduje opóźnienie okresu dojrzałości rozpłodowej, wyższe zużycie paszy i obniżenie nieśności i zdrowotności.
  • niska zawartość fosforu i wapnia powoduje spadek nieśności i wylęgowości oraz krzywicę i zmniejszenie tempa wzrostu.
  • brak manganu obniża wylęgowość, a wylężone pisklęta maja zagięte palce. Jego niedobór powoduje także chorobę zwaną perozą objawiająca się zgrubieniem stawów skokowych i wykręceniem nogi w bok.
  • nadmiar tłuszczu przyczynia się do zwyrodnienia wątroby. 
  • niedobór witaminy A powoduje obniżenie zdrowotności przepiórek, zwiększając ich podatność na choroby. 
  • brak witaminy E obniża zapłodnienie i wylęgowość jaj.
  • niski poziom witaminy D3 pogarsza jakość skorupy i zmniejsza wylęgowość.

Błędy żywieniowe, skłonności dziedziczne do nadmiernej agresywności, zbyt duża obsada, zbyt słabe oświetlenie i niedobory białka powodują występowanie pterofagii, czyli wzajemnego wydziobywanie sobie piór. Zjawisko to jest bardzo niebezpieczne, gdyż bardzo często jego następstwem jest kanibalizm. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem likwidacji wzajemnego wydziobywania się jest ucięcie jednej trzeciej części górnego dzioba. Do tego celu służą specjalne gilotynki, które tną rozgrzanym ostrzem przypalając jednocześnie miejsce cięcia, co niweluje krwawienie i przedłuża okres odrastania ciętego dzioba.

Bardzo niebezpieczną chorobą przepiórek jestkolibakterioza. Przyczynami sprzyjającymi jej powstawaniu są niedobory witamin, błędy żywieniowe, zła wentylacja, nadmierna obsada oraz zakażona woda. U dorosłych przepiórek choroba ta objawia się osowieniem, biegunką, utratą apetytu, trudnościami w poruszaniu i powoduje obniżenie, a nawet zahamowanie nieśności oraz znaczną śmiertelność do 80-90%. Bakterie powodujące kolibakteriozę mogą dostawać się do jaj przez pory w skorupie. Wyklute pisklęta z jaj pochodzących od chorych przepiórek są nosicielami zarazków i powodują zakażenie zdrowych ptaków. Chorobie tej można zapobiegać przez prawidłowe żywienie i odpowiednia higienę lęgów oraz eliminowanie ze stada słabych ptaków.

Inną bardzo niebezpieczna chorobą jestmykoplazmoza. Do występowania jej przyczyniają się złe warunki środowiskowe: nadmierna obsada, nieodpowiednia wentylacja, duża wilgotność, a także niedobór witaminy A. Mykoplazmoza często występuje z innymi chorobami, najczęściej z chorobami układu oddechowego. Zakażenie następuje przez kontakt ptaków zdrowych z chorymi. Zakażone ptaki są osowiałe, mają zmniejszony apetyt, przez co młode przepiórki wolno rosną, a dorosłe obniżają nieśność.

 Bardzo groźną chorobą wywoływaną przez grzyby jest aspergilloza. Źródłem zakażenia jest spleśniała ściółka i stęchła pasza. Zakażenie następuje najczęściej przez układ oddechowy, rzadziej przez przewód pokarmowy. Objawia się brakiem apetytu, osłabieniem, niedokrwistością oraz brakiem koordynacji ruchu i drgawkami. Śmiertelność młodych ptaków może dochodzić do 60%. U przepiórek młodych następuje zahamowanie wzrostu, a u niosących nawet całkowite zahamowanie znoszenia jaj. 

W chowie przepiórek, podobnie jak u innych ptaków o wynikach hodowlanych i produkcyjnych decyduje prawidłowe żywienie i optymalne warunki środowiskowe oraz przestrzeganie zasad higieny.

Akademia Rolnicza w Poznaniu

Materiał został udostępniony dzięki uprzejmości redakcji miesięcznika fauna&flora:fauna@opole.home.pl



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Stadko

piątek, 19 marca 2010 22:44
W mojej hodowli znajdują się:
21 kurek i 4 kogutki.
Dziennie zbieram od nich ok.5-6 jajek.
Wszystkie są odrobaczone .


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Początki

piątek, 19 marca 2010 22:41
Hodowle przepiórek założyłem dnia 12.03.2010r.
Hoduję dla je dla jajek i sprzedaży ogólnej.
Jestem "hodowcą amatorem"


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


piątek, 19 grudnia 2014

Licznik odwiedzin:  3 921  

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Galerie

Archiwum

O mnie

Nazywam się Dawid.Mieszkam w Rycerzewku niedaleko Inowrocławia w woj.Kujawsko-Pomorskiem.
W grudniu 2009 roku zapisałem się do MZHKiDI.Nadano mi numer fermy M23.
Kontakt- tel.605-397-956
GG.- 12593438
Na wszystkie pytania odpowiem!

O moim bloogu

Wszystko o hodowli Przepiórek Japońskich

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 3921

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl